19 de febrer del 2018

Allò que no genera titulars, la política adreçada a les persones

Quant fa que la crisi econòmica ha deixat de ser titular de premsa? Qui parla de les polítiques per generar ocupació o de continuar protegint als que no la tenen? Són preguntes que em formulo, i que em donen peu a revisar el que durant l’any 2017 hem fet des de la nostra política local per ajudar a les persones i per crear llocs de treball.

Els ajuntaments no disposem de competències en temes d’ocupació, i la nostra incidència per tant està molt limitada, però dins del poc espai d’actuació que tenim, i comptant amb els nostres recursos, hem pogut posar el nostre gra de sorra en ajudar a moltes persones de la nostra ciutat. No negaré que l’economia s’està recuperant, però també és molt cert que la sortida de la crisi està generant més desigualtats, més precarietat laboral i no tothom pot fer-ho en condicions dignes.

L’atur a la nostra ciutat ha baixat considerablement en els darrers 4 anys, des de l’any 2013, ha baixat en més de 3.000 persones. L’any 2017 en concret es va reduir en 488 persones, un 9,1 % menys que el 2016. És una dada important.

Aquestes són les xifres de la ciutat, però quina incidència ha tingut la política local? Cadascú ho pot jutjar, però les dades contrastades de l’any passat, dels nostres programes, són aquestes:

• Plans d’Ocupació Locals, i contractacions temporals per substitució o diferents projectes de suport: contractació directa de 400 persones, la gran majoria només amb finançament municipal. Des del 2012, més de 1.600 persones han estat contractes amb recursos propis de l’Ajuntament.

• El programa Ocupa’m, en què l’ajuntament es compromet a assumir el salari brut mensual amb les quotes de la seguretat social durant sis mesos a les empreses que contractin un treballador durant un període mínim de sis mesos més, amb 6 ajudes atorgades aquest 2017.

• El projecte RE-INICIA: programa de suport, orientació, formació i acompanyament personalitzat adreçat a 110 persones usuàries dels serveis socials i ocupació. Ha aconseguit que 70 persones trobin feina.

• Novetat de l’any passat, el programa Llançadora d’ocupació amb Fundació Telefònica, formació per a 21 persones amb un mètode innovador, per trobar feina de forma col·laborativa amb un 76% d’inserció.

• El programa Conecta Empleo: formació digital al Citilab per a 20 joves que faran pràctiques a empreses de Telefònica. Ho hem fet amb Ajuda en Acció.

• Projecte Jove Valors: amb Fundació Catalana de l’Esplai: 50% de formació i 50% de pràctiques remunerades, amb 19 joves.

• El programa Quota 0, que ajuda a les petites empreses a crear activitat econòmica, ja que no han de pagar impostos i taxes municipals d’obres i inici de l’activitat: s'hi han acollit 10 nous emprenedors l’any 2017, i en total 80 des de l’any 2014.

• El programa de suport a l’emprenedoria, amb els serveis de suport i orientació del Centre d’Empreses: la formació, l’ajut al finançament, i l’oferta d’espais per iniciar l’activitat en els seus vivers d’empreses.

Aquests programes estan dins del marc de l’Acord Social, i alguns d’ells es realitzen en col·laboració amb diferents entitats implicades i compromeses amb la nostra ciutat.

Aquestes polítiques comporten una incidència percentuals a l’entorn del 10 % en la reducció de la taxa de l’atur, que crec que cal posar en valor, seguir consolidant aquests programes perquè segueixin contribuint a disminuir l’atur, però també engegar-ne de nous per atendre també a col•lectius vulnerables no tant visibles, però no menys preocupants, immersos dins de la precarietat laboral en què ha entrat un grup important de persones en els darrers anys.
Coneixem el repte i tenim mitjans, cal seguir treballant per beneficiar al col·lectiu de persones que necessiten el nostre suport. No genera titulars, però són intervencions que ajuden a cohesionar la nostra societat.