Ahir va tenir lloc la sessió plenària de l’Acord Social Contra la Crisi, en la que participem l’administració municipal i més d’una trentena d’entitats i organitzacions. Desgraciadament, portem ja uns anys treballant en aquest àmbit i no sembla que les coses puguin millorar a curt termini, i menys si no es corregeixen les mesures d’austeritat i retallades per part de les administracions central i autonòmica. Per això, nosaltres hem de continuar en la direcció fixada, treballant i oferint els serveis que puguen comptant amb els nostres recursos, impulsant iniciatives com el Pla de Xoc contra l’atur, l'Oficina de Mediació Hipotecària, ajudant als joves emprenedors, amb la Botiga Solidària o la II Setmana per la Dignitat, que posarem en marxa aquesta primavera.
Perquè a més, tal com es va posar de manifest ahir, haurem de fer front a una nou perfil de pobresa, a un grup important de persones amb característiques educatives, socials i culturals pròpies de la classe mitjana i de la mitjana-baixa que s’han quedat sense feina o que tot i tenir no poden continuar accedint als béns i serveis als quals abans sí que tenien accés.
I el nostre objectiu és també atendre i identificar a aquest col•lectiu per oferir-los el nostre suport. Ahir es va concretar, entre d’altres, la posada en marxa d’un Pla d’inclusió social, així com la creació de l’observatori d’infància en risc, que ens permetrà detectar aquelles situacions socials i familiars que posen en perill el benestar dels infants.
Segons dades d’organitzacions no governamentals i si les coses segueixen com fins ara, l’any 2025 Espanya podria aportar a Europa un terç dels nous pobres. Una xifra alarmant, sobre la que cal reflexionar i actuar, perquè tenim molts fronts oberts i hem d’intentar evitar que aquesta pobresa nova no es faci crònica. No podem permetre que l’escletxa social es faci més gran, perquè les desigualtats que s’estan creant seran molt difícils de recuperar en el futur.