26 de gener del 2015

La pobresa dóna la cara

Divendres i dissabte vam realitzar a l’Auditori de Cornellà les primeres Jornades sobre la Pobresa amb la presència de representants d’institucions com Càritas o Creu Roja. En total més de 300 persones ens vam aplegar per debatre, per pensar, per buscar alternatives, solucions i sumar esforços per crear una aliança de ciutat que posés de manifest el nostre compromís amb els sectors més vulnerables de la societat.
Com vaig dir a la cloenda, la pobresa que emergeix, és una pobresa silenciada i anònima, de persones que han subsistit fins ara gràcies als ajuts familiars o als estalvis i que ara es troben en situacions molt complicades. Tenim unes estructures socials que trontollen i que poden deixar fora de l’autovia de la vida a moltes persones, i no ho podem permetre, perquè un cop fora és molt difícil tornar a entrar.

El manifest que vam consensuar dissabte va en aquesta línia, hem definit més d’un centenar de propostes i donem passos endavant. Cornellà no s’ha aturat mai en aquest camí,amb fets i realitats. Des de fa anys hem canviat les nostres prioritats, vam ser, al 2008, una de les primeres ciutats en crear un fons de contingència social i hem triplicat els nostres recursos en polítiques socials, per ajudar als sectors més vulnerables. L’Acord Social és un exemple d’aquest compromís amb projectes que han estat pioners com la Botiga Solidària, con els plans d’ocupació local o com l’Oficina de Mediació Hipotecària.

És evident que queden moltes coses per fer, i que nosaltres som una petita gota a l’oceà, però com es va dir a les Jornades, amb petites gotes s’omple d’aigua l’oceà. Hem de continuar en aquest camí, aquest és el nostre compromís.