36 Ajuntaments integrats dins de les entitats de l’àrea metropolitana vam decidir a finals de gener aprovar i crear un Consorci amb personalitat jurídica pròpia que servirà com a primer pas per a crear un govern metropolità amb solidesa, fort i amb capacitat decisòria.
Els que hem reivindicat des de fa molts anys aquest nou Govern Metropolità, pesem que serà un instruments útil, àgil i beneficiós per als prop de 3 milions de persones que viuen a l’entorn metropolità.
Hem fet ja el primer pas amb l’aprovació dels Estatuts que recullen la filosofia, els principis i objectius d’aquest Consorci. En línies generals es tracta de donar entitat a una nova realitat metropolitana, que permeti sumar esforços i interessos i participar directament en la presa de decisions. Defensem els interessos d’un territori amb un important pes econòmic, social i cultural; i un organisme d’aquestes característiques reforçarà aquestes potencialitats i ens permetrà optimitzar recursos en benefici de la població.
El nou organisme treballarà en matèries com ara l'urbanisme, la mobilitat, la sostenibilitat i el medi ambient. També es posaran en pràctica accions per afavorir la inserció laboral i l'activitat econòmica a les ciutats metropolitanes, sempre preservant la identitat i la independencia dels municipis. Serà un pas en davant positiu i històric.
En aquesta línia es manifesta també Joan Subirats, catedràtic de Ciencia Política de la UAB en un article publicat a principis de febrer al diari “El País”.
D’altra banda, en aquest marc un altre article interessant és el publicat per Daniel Innenarity, a Barcelona Metrópolis. Fa una reflexió àmplia i en profunditat del que suposa el canvi de concepció i de marc de l'espai social, i quines oportunitats ofereix a les administracions locals.