A l’estiu de l’any 2006 vam iniciar una experiència pilot, en què hi van participar uns setze joves de la ciutat, amb una doble finalitat, la de conciliar l'ocupació dels espais públics (places, parcs urbans, avingudes, passeigs...) amb els diferents usos que poden tenir; i la d'optimitzar algunes instal•lacions esportives (tant en Centres Escolars com en parcs o places).
Recordo perfectament, com si fos avui, que vaig tenir una trobada amb els primers sis educadors i educadores cíviques que varen participar en el projecte, i que prèviament havien tingut unes sessions formatives, i que per definir el seu paper se'ls va dir: “...Penseu com si fóssiu ciutadans crítics amb accions o omissions que molesten a la gran majoria de persones – com la no recollida de la cagada del gos, tirar pipes al terra, el jugar a pilota en un lloc que no toca, i tantes altres coses que es veuen i no es denuncien. Vosaltres heu de cobrir, d’una forma educada i pedagògica, allò que la gent gran feia fa uns anys i que ara, malauradament no fa habitualment, per por o per altres raons...” La seva missió és més àmplia, i també ens dóna una visió de la ciutat i de coses que veuen molt diferent els professionals que trepitgen diàriament la nostra ciutat.
En el projecte també es va contemplar la dinamització de les instal•lacions esportives de parcs, places i centres, per tal de que els nostres joves puguin durant l'estiu (ara també tot l’any els caps de setmana) gaudir d’espais públics i practicar els seus esports favorits.
Aquesta idea que vàrem tenir ara fa quatre anys s’ha consolidat, hi participen més joves, alguns ja han repetit en algun any anterior; seleccionats cada any mitjançant un procés obert a tothom. El treball que realitzen és molt important i demano la màxima col•laboració i comprensió. Són joves compromesos, estan al servei de la ciutat i són el nostre futur.