4 d’octubre del 2010

Els actius de la gent gran

Cornellà acollirà aquest dijous la sessió de cloenda del 6è Congrés Nacional de la Gent Gran. Està previst que hi participin durant tot el dia uns 300 delegats de tot Catalunya, en diferents comissions de treball que tindran lloc al Citilab. Es tracta d’una cita molt significativa, perquè les conclusions d’aquest Congrés, que se celebra cada quatre anys, marquen l’agenda política en matèria de gent gran fins a la celebració del següent. I els blocs temàtics en què s’ha fet incidència en aquesta edició són participació de la gent gran; la pobresa i exclusió social; i les polítiques d’envelliment actiu.
La nostra societat ha experimentat canvis significatius, i un dels més evidents és que la gent gran té un protagonisme con mai abans l’havia tingut, moltes persones han d’assumir fins i tot noves responsabilitats familiars. Més enllà, de tota manera, aquests canvis també ens han de servir per detectar i prevenir situacions de risc, com les que generen la pobresa i la falta d’un nucli familiar proper. Però també és cert que cada vegada més, veiem que pot ser una etapa de la vida tant interessant o tant activa com qualsevol altra: hi ha les eines, i les persones grans també estan aprenent a assimilar els avantatges d’aquestes situacions o de les noves tecnologies.

Precisament aquesta setmana es lliuraran els premis del XII Concurs de Relats Breus Escrits per Gent Gran, un certamen que l’Ajuntament de Cornellà dedica a les persones grans amb inquietud per l’escriptura, i en consonància amb la seva voluntat de fer una ciutat més lectora, participativa i creativa. I per la qual cosa felicito totes aquelles persones que fan possible aquest concurs, amb el seu esforç i imaginació: aquest any s’han rebut 66 obres a concurs, per la qual cosa el jurat cada vegada té una feina més difícil per seleccionar els guanyadors. La seva experiència, la seva capacitat per crear i per transmetre’ns històries, basades en fets reals o fictícies, ens suposa a tots un estímul.