1 d’octubre del 2012

Quines són les prioritats del Govern?

Hem estat uns quants mesos aclaparats per la polèmica d’Eurovegas, si a favor o en contra, si aquí o allà, si quants milers de llocs de treball... tot això afavorit per la poca transparència (i alhora, les filtracions interessades) de la proposta que negociava la Generalitat.
I aquí cal tenir en compte les circumstàncies dures en què viuen moltes famílies per causa de la situació econòmica, que potser es van usar per guanyar-se afeccions. El projecte, tot i que la Generalitat en va amagar els detalls, va crear unes grans expectatives en molta gent. El fracàs ha estat rotund, però no es pot generar aquesta ànsia en un territori i després dir adéu. Els alcaldes dels municipis afectats vam fer públic un comunicat conjunt el 7 de setembre, i vam demanar una reunió amb el president de la Generalitat. Ens han contestat per carta, segurament ara estan enfeinats preparant les eleccions.
Potser el Govern està molt deslligat de la realitat, però com a mínim al nostre territori, veiem que les prioritats són unes altres. I mentrestant què? Per què s’han deixat de recolzar polítiques actives d’ocupació i formació? Per què això ja no és prioritari per al Govern? El projecte d’Eurovegas és de debò l’única idea que tenien en cartera per sortir de la crisi? Aquest any, l’Ajuntament destina 3 milions d’euros, finançats amb recursos propis, a fomentar projectes ocupacionals. Hem començat a ocupar persones aturades en obres públiques i també rebrem fons de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que permetran contractar temporalment un centenar de persones més. Però fa falta l’impuls real i decidit de l’administració que té les eines per fer-ho, per atreure inversions que creïn llocs de treball.
No podem, després de tota la polèmica i de les expectatives creades, tancar la porta. S’està girant l’esquena al Baix Llobregat, a un territori que té la capacitat d’acollir alternatives viables d’inversió, privada o pública. En té la capacitat i la necessitat, perquè la crisi ha posat en risc el teixit econòmic i la protecció social de moltes persones i famílies dels nostres municipis. Aquestes alternatives existeixen, i la nostra responsabilitat com a governants és buscar propostes per sortir endavant, estudiar-les, fer el possible per fer-les realitat. El Govern de la Generalitat en coneix algunes, però cal que també tingui voluntat.