18 de setembre del 2013

"El guardián invisible" i "Invierno ártico"

Les lectures d’estiu sempre són tranquil·les i permeten bussejar més enllà dels seus paràgrafs, així com gaudir de la coral de frases que transmeten valors i cites relacionades amb aspectes ancestrals, amb reminiscències de passats mitològics, o la descripció de com combatre conductes socials individuals o col·lectives perverses i antisocials.
Dels llibres que he pogut llegir i aprofitar aquest estiu, en recomano dos relacionats amb el món de la novel·la negra, dos llibres que es desenvolupen en realitats geogràfiques potser distants, però que en l’aspecte humà són molt properes i reflecteixen qualsevol vivència de les nostres realitats diàries.
Un, escrit per Dolores Redondo, la trilogia del Baztán, el primer llibre, ‘El guardián invisible’. Un altre d’Arnaldur Indridason, ‘Invierno ártico’.
El primer és una aproximació a una zona singular i espectacular del medi natural de Navarra, i descriptiva de les seves realitats naturals i humanes. El segon, una reflexió profunda, dura i sense cap embut sobre la immigració.
Sincerament crec que amb aquests llibres de novel·la negra un mateix pot ampliar, amb el suspens lògic dels seus contiguts, la dimensió emocional i assumir sense complexos la crueltat sobre les conseqüències d’algunes conductes humanes.