16 de setembre del 2013

La ciutat del fang

Aquest és el títol d’un documental que es projectarà dijous, al Castell. Us el recomano, perquè serà un bon exercici de reflexió per a tots nosaltres. Per saber d’on venim i quina ha estat la trajectòria de la nostra ciutat. Per descobrir que en el fons de tot el drama social i personal que va suposar la riuada del 20 de setembre de 1971 per als barris d’Almeda, Centre i Riera i per a més de 20.000 veïns i veïnes; la força de la solidaritat, del colze a colze, i del més pur sentiment d’ajudar, van fer possible tirar endavant, ressorgir i enfortir-nos.
El testimoni gràfic d’imatges d’un veí, el Jordi Fort, són la base d’aquest documental que ens recorda la fragilitat i la vulnerabilitat en què ens movem. Una fragilitat, sobre la que podem fer un paral•lelisme amb l’època actual, quan veiem cada dia com moltes persones s’ofeguen fruit de l’actual situació econòmica, però que troben taules de salvació en els gestos solidaris dels seus veïns i veïnes, en la feina d’institucions socials i en l’esforç de moltes persones per mantenir el que hem aconseguit i per defensar la dignitat de les persones.
Recuperant el missatge d’aquest documental, “ja ens vam embrutar les mans de fang una vegada per seguir endavant” i ho continuarem fent les vegades que faci falta.

Així mateix,divendres, també al Castell, l’associació L’Avenç presenta un llibre commemoratiu d’aquest fet històric, de l’autor Ramon Rull i Badenes i presentat pel periodista Manuel Campo Vidal.