24 de març de 2014

35 anys d’Ajuntaments democràtics

La ciutat que es van trobar els primers regidors i regidores de la democràcia l’abril de 1979 no té res a veure amb la que avui podem gaudir, deficiències de tot tipus, una situació econòmica caòtica, amb una taxa d’atur molt superior a l’actual, una destrucció de llocs de treball constant i un desmantellament progressiu del sector industrial. Però tots ells tenien les idees, la il·lusió, la voluntat i el compromís per canviar aquella situació.
El treball d’aquells primers moments, i que avui podem veure, el van continuar fent molts ciutadans i ciutadanes des de l’anonimat, però molt especialment els seus representants municipals, persones que han contribuït a la consolidació de la democràcia i, sobretot, al desenvolupament i la dignificació de la nostra ciutat. En aquests anys Cornellà ha passat de ser un suburbi de la gran Barcelona, a una ciutat de referència, ben comunicada, amb una bona oferta de serveis de tot tipus, amb infraestructures i un sòlid teixit social, cultural i econòmic.
Fent aquest mirada al nostre passat més recent, totes les forces polítiques representades en el nostre Consistori vàrem acordar que aquest 35è Aniversari era una oportunitat per fer coincidir la seva commemoració amb un reconeixement públic a totes aquestes persones que van estar al front d’aquestes transformacions i que van formar part d’aquells primers ajuntaments democràtics.
La commemoració, que realitzarem el proper divendres a l’Auditori de Cornellà, inclourà a més distincions específiques per a aquells que han assumit una responsabilitat especial (medalles d’or i nomenament de regidors honoraris). Serà un moment per reivindicar el paper fonamental que han tingut els Ajuntaments en la transformació, desenvolupament i creixement de la nostra societat i, al mateix temps, ens correspon fer una profunda reflexió sobre les iniciatives que es volen posar en marxa i reivindicar, un cop més, la necessitat de modificar el seu finançament i la necessitat de mantenir el seu grau d’autonomia per poder seguir exercint les competències que en aquests moments estan en risc per l’aplicació de la nova Llei de la Racionalització i Sostenibilitat d’aquestes Administracions.