24 d’octubre del 2014

Cornellà, l'any 1714

Aquest diumenge s’estrena al Museu Palau Mercader una exposició molt especial, el treball d’investigació històrica respecte com era Cornellà l’any 1714, i què en sabem de les persones que hi vivien.
Fa poc més d’un any, des del ple municipal vam aprovar una moció per afegir-nos a la celebració del Tricentenari posant l’èmfasi en donar a conèixer, des d’un vessant pedagògic i divulgatiu, la història de la nostra ciutat en aquell context. Ja vaig dir aleshores que la història s’ha de conèixer i s’ha de poder explicar, per després opinar i treure conclusions, i no es tracta d’aixecar banderes ni de prendre posicions. Evidentment, el 1714 va suposar un punt d’inflexió, amb una gran transcendència social i política. Aquella vila és avui una ciutat, i ha viscut una transformació molt profunda; però, en general, hem tingut poques oportunitats per fer una divulgació social àmplia de com era Cornellà abans de l’edat contemporània. Per això, aquesta exposició és una oportunitat irrepetible. Tots els qui som d’aquesta ciutat aprendrem més de nosaltres mateixos, perquè la història de Cornellà forma part de nosaltres, i perquè s’ha fet amb un impecable esperit constructiu i cívic.

I recordeu que diumenge Can Mercader també viurà una altra cita destacada, ja que el 26 d’octubre és el Dia de les Matemàtiques Recreatives, i el Museu de Matemàtiques (MMACA) s’hi suma oferint moltes activitats per a tothom que sigui aficionat als trencaclosques, jocs i enigmes. Serà de 10 a 14 hores, davant del Palau.