2 de febrer del 2015

Finançament de les escoles bressol: cadascú ha d'assumir la seva responsabilitat

En el tema de les escoles bressol, hem negociat, hem reclamat, i la situació no canvia. Cal que els ciutadans ho tinguin clar: senzillament demanem al govern de la Generalitat que compleixi la Llei d’Educació. El govern de la Generalitat fa quatre cursos que evita complir amb la seva obligació, que és subvencionar les places de les escoles bressol municipals. El deute que té, en el cas de Cornellà, ja és de més de 13 milions d’euros.

A més, dels 1.800 acordats per plaça i que es van pagar el curs 2009/10, va anunciar que només serien 875 per al curs 2013/14. Però ni així: res de res. Fa uns mesos el govern de la Generalitat va intentar desviar l’atenció d’aquest tema anunciant un acord amb les diputacions per tal que assumissin el deute que el Govern català tenia amb els ajuntaments. Però això no és cap solució, és un pedaç per evitar complir amb el seu deure, que és finançar les escoles bressol tal i com marca la llei, i sense haver de recolzar-se en els governs locals.

Des de l’Ajuntament de Cornellà considerem que aquesta etapa educativa és molt important, és clau, i també és clau el paper que tenen les escoles bressol en la conciliació de la vida laboral i familiar. Ja no és cap sorpresa evidenciar que no és així, malauradament, per a la Generalitat, i que l’educació dels infants de 0 a 3 anys no és, ni molt menys, una prioritat. Tampoc ho és subvencionar a les famílies amb menys recursos perquè els seus fills i filles vagin al menjador escolar, no; i jo em pregunto, no hauríem de començar per defensar i garantir aquestes “estructures del nostre estat de benestar” que cal protegir?

Aquest tema ja el vam portar al ple el mes de setembre. Dijous el ple municipal va aprovar, amb el suport de PSC, ICV-EUiA i PP, i l’abstenció de CiU, una nova moció que recorda a la Diputació de Barcelona que si finalment accepten aquesta responsabilitat, aquest compromís suposa assumir aquests pagaments: 1.800 euros per plaça, i el compliment de la llei d’Educació de Catalunya i la llei de Creació de Llars d’Infants de Qualitat.

Cadascú ha de ser responsable del que li toca. Cal posar les coses al seu lloc, i cal que les famílies de Cornellà també siguem conscients de com està la situació.