10 d’abril del 2015

Drets que no es poden obviar

Ahir el Síndic Municipal de Greuges va presentar el seu informe anual en un ple extraordinari, on va fer un repàs de les intervencions realitzades, entre queixes i consultes, durant 2014. L’estudi remarca l’increment de queixes respecte de l’any 2013 vinculades, fonamentalment, a la vulnerabilitat de drets i serveis als col•lectius més desafavorits i desprotegits com és el cas dels infants i de les persones dependents.
L’informe no fa altra cosa que posar de manifest que cada vegada el grau de vulnerabilitat és més ampli i la forquilla de persones afectades s’amplia sota el paraigües del que s’està denominant ‘nova pobresa’. Són persones, com ja portem temps detectant als serveis socials de l’ajuntament, que no tenen recursos i amb poques opcions de trobar solucions a curt i mig termini que es mantenen pels ajuts municipals i familiars. Som conscients d’aquesta nova realitat i encara que a Cornellà estem duplicant recursos i serveis, no tenim competències ni capacitat per donar resposta a tot, ja que les polítiques autonòmiques i estatals no fan més que agreujar una situació que està arribant a quotes molt perilloses.
Des del consistori treballem i seguirem treballant per la dignitat de les persones, i ho farem des del compromís i mesures concretes implementades mitjançant l’Acord Social Contra la Crisi, amb plans d’ocupació, amb més ajuts socials, i buscant la complicitat d’entitats supramunicipals en àmbits com els desnonaments, l’ocupació o la pobresa energètica; i col•laborant amb el Síndic i altres institucions per trobar noves alternatives que permetin frenar la fractura social.
Fa uns mesos vam celebrar unes jornades sobre la pobresa a la ciutat i ja vam fer palès aquestes mancances, marcant, a més, un nou full de ruta municipal en aquest àmbit. Cal actuar sense excuses des de la coresponsabilitat per mantenir els drets i serveis que a tots i totes ens han costat tant aconseguir.