29 de juny del 2015

Casals solidaris

Fa uns dies que ha finalitzat el curs escolar i que nens i joves han començat les vacances, i amb elles els casals o colònies. Però per a molts d’ells també s’inicia un període d’incertesa, perquè moltes famílies, en situació de vulnerabilitat, no poden fer front a aquesta despesa, i els infants, a més de no poder accedir a aquestes activitats, corren el risc de no tenir un àpat garantit, una situació que durant el curs s’assegura amb les beques menjador.
Es tracta d’una situació molt complicada i una urgència social que produeix cert vertigen pel grau de desemparança d’aquests infants. En el nostre entorn més immediat és també una situació crítica i, per això, fa tres anys, vam decidir conjuntament amb diferents entitats i associacions, crear un casal d’estiu solidari al barri de Sant Ildefons (on més dificultats hi havia), gestionat pel Club Infantil i Juvenil Sanfeliu-Sant Ildefons.
En total es van oferir activitats de lleure i també el dinar de migdia a prop de 80 nens i nenes derivats pels serveis socials municipals. La iniciativa es va repetir l’estiu passat amb l’acolliment una altra vegada de 80 menors. I aquest estiu, durant els mesos de juliol i agost, tornem a oferir-lo per intentar pal•liar mínimament aquesta greu situació.
El 2014 vam sumar un altre casal similar al barri del Pedró. Es fa a l’escola Sant Miquel i en ell s’hi han implicat vuit entitats del barri, entre elles l’ampa de l’escola, voluntaris i la parròquia Sant Miquel. Enguany, aquest casal ofereix plaça a 40 nens i nenes amb dificultats. I a més, aquest any n’encetem un de nou per als barris Centre, Riera i Fontsanta per donar suport a 40 infants més, i per al que comptem amb l’ajut de la Fundació Pere Tarrés. Això significa que, en total, oferirem aquests casals a més de 150 infants de la ciutat en risc d’exclusió social.
La solidaritat no pot descansar ni fer vacances. No hi ha cap parèntesi estiuenc per a aquells que ho passen malament, i nosaltres com a administració propera hem de fer tot el que estigui al nostre abast per donar-hi suport, és una obligació social i moral.