26 de febrer del 2016

Informar per prevenir i protegir

Segons el darrer informe de la Societat de la Informació a Espanya, el 92% de la població de 10 a 15 anys és internauta i el 70% d’infants de 12 anys té telèfon mòbil. Unes dades que arriben a prop del 100% en edats de 16 a 24 anys i que contrasten amb l’increment de delictes informàtics i amb problemes com el ciber assetjament, etc.
Es tracta de dades que ens han d’alertar sobre els usos i abusos d’internet i el perill que per als menors tenen les xarxes socials. És molt important que tota els agents socials, estaments públics i famílies siguem conscients, i prenem mesures i iniciatives per protegir als menors, perquè és un àmbit de gran impacte social i cultural.
A Cornellà de forma regular posem en marxa iniciatives informatives i preventives en col•laboració amb els centres educatius. Concretament, durant aquest mes de febrer hem engegat una campanya als instituts públics amb la voluntat d’informar als joves i donar pautes de comportaments útils i concrets perquè sàpiguen diferenciar entre l’ús i l’abús, entre el que és legal i que és un delicte.
La campanya també posa a l’abast dels joves informació sobre el servei de Tecnoatenció que tenim al Citilab, un servei d'atenció a les problemàtiques derivades l’ús inadequat de les noves tecnologies, per a oferir assessorament especialitzat a tots els sectors de població i, especialment, a adolescents i joves. El servei es presta des del Citilab i compta amb la col•laboració del PAS (Prevenció, Assistència i Seguiment) una entitat de professionals que en aquest municipi gestiona el CAS Baix Llobregat Fontsanta.
És important tenir un paper actiu i que tots els sectors implicats en prenguem consciència i actuem, perquè informar és protegir i ajudarà als nostres infants i joves a desenvolupar un pensament crític i reflexiu davant els possibles impactes que les tecnologies poden tenir en el seu present i futur.