22 de juny del 2020

Paciència, prudència i sentit comú

Ha finalitzat l’Estat d’Alarma i comencem a caminar dins de la nova realitat, en què la responsabilitat de seguir lluitant contra la COVID19 depèn fonamentalment de la conducta que tinguem.

Han estat uns mesos de restriccions primer molt dures, i que s’han anat flexibilitzant a mesura que les dades de la pandèmia anaven millorant. Aquesta nova etapa és un nou repte per a tothom, però segons el comportament que tinguem podem seguir cap endavant o podem tenir un retrocés amb resultats imprevisibles.

I no ens podem permetre donar cap pas enrere. La prudència ha de marcar els nostres actes: no sabem encara si estem davant d’una carrera d’obstacles, o de dues maratons. Res no serà igual, i per tant hem de prendre consciència que és a les nostres mans seguir avançant, segons quina sigui la nostra actitud i responsabilitat.

La màxima prudència ha de ser la protagonista en aquestes primeres etapes. Sóc conscient que tots i totes tenim moltes ganes de sortir al carrer, de trobar-nos amb la família, amb els amics, de fer allò que vàrem deixar de cop un 14 de març de 2020. Però encara cal prendre mesures per reduir els riscos, que passen per mantenir la distància social, portar mascaretes de protecció on sigui necessari, reduir els contactes físics que no siguin imprescindibles. Ja vindrà el dia en què deixem enrere aquestes condicions.

Hi ha algunes decisions que s’han pres que van en aquesta direcció, com són ampliar els espais de convivència a l’espai públic (carrers amb restriccions de circulació, carrers tallats els caps de setmana, ocupació de les calçades per als vianants, indicacions per circlar per la vorera dreta...).

La darrera decisió ha estat deixar en suspens fins a l'1 de setembre qualsevol acte a la via pública. No ens la podem jugar. Pot semblar una mesura molt restrictiva, però és del tot necessària. És impossible poder assegurar que en aquestes celebracions es puguin garantir totes les normes de seguretat que s’han de tenir en compte. Ja tindrem temps de recuperar-ho, i ara el millor que podem fer, torno a repetir, és ser prudents, ser conscients i tenir paciència per deixar enrere aquest mal son.

En aquesta anomenada represa van reobrint espais i equipaments, les biblioteques, les instal·lacions esportives, les piscines, parcs infantils, i de forma gradual, els serveis públics presencials, amb totes les mesures preventives que cal garantir.

Aquest any no hi haurà revetlles de Sant Joan a l’espai públic, perquè no volem fer un pas enrere, i per poder encarar amb més garanties el futur. Diu un refrany que “les preses són males conselleres”. Paciència, prudència i sentit comú, aquestes són les claus.