6 de març del 2015

Cohesió social i progrés

Ahir, en el marc del cicle de trobades que organitza el Cercle de l’Aigua de la Fundació Agbar, vaig fer una conferència al Citilab sobre Cohesió social i progrés econòmic a l’àrea metropolitana de Barcelona.
Agraint aquesta oportunitat, he pogut explicar quina és la vocació de l’àrea metropolitana, una “ciutat de ciutats”, i quin és el paper de l’AMB, com a institució, en el seu dia a dia. L’Àrea té una missió inicial, primordial, vinculada als transports, a la gestió de residus, a la cohesió territorial, etc. Tothom ho notaria si un dia s'aturés. Però fer política és també ser responsable i plantejar-te fins on pots arribar amb les eines que tens. Per això, penso que hem demostrat que es pot fer encara més, i l’àrea ha emprès altres missions, per plantejar-nos el futur de la mobilitat amb vocació estratègica, per facilitar el creixement econòmic, per invertir en disminuir les desigualtats, per proporcionar solucions als casos de pobresa energètica, només mencionant alguns exemples. I tot sense haver de crear una gran estructura administrativa, tenint sempre clar on es pot arribar i que som un govern “local”.
Que l’àrea metropolitana avanci, que millori la qualitat de vida i el benestar de les persones que hi viuen, no és possible sense generar consensos, sense buscar la col·laboració de tothom. Una realitat tant complexa com aquests 36 municipis no poden gestionar-se ni avançar si ens quedem en els petits terminis, en el temps que va d’un mandat a un altre. I en la millora d’aquesta qualitat de vida, de les condicions de les persones que hi viuen, hi ha la clau de la cohesió social, el criteri humà que ha de presidir tota acció política.