Vuit projectes proposats i votats per la ciutadania es podran fer realitat l’any que ve, perquè l’Ajuntament de Cornellà els ha incorporat al seu pressupost d’inversions per a 2017. Així culmina la part “ciutadana”, podem dir-ne, del projecte de Pressupostos Participatius que hem volgut posar en marxa aquest any. La idea, com vam dir de bon principi, incentivar la intervenció de tothom en la gestió municipal, des de la coresponsabilitat, sabent que a vegades plantejar una idea és el principi, però portar-la a la pràctica, comptant amb el suport i el consens suficients, a vegades també és difícil. Els resultats, els podem observar de dues maneres, per extreure algunes conclusions.
Per un cantó, observar la participació, han estat 382 persones que han votat les propostes –com cadascú podia votar fins a 3 projectes, són més de mil vots-, però la veritat és que el vot ha estat bastant fragmentat, no hi ha un sol projecte que s’emporti una majoria de vots. En la decisió final, es va tenir en compte seleccionar aquelles propostes que rebessin un suport suficientment significatiu, perquè, al cap i a la fi, estem destinant diners de la ciutat a projectes que són per a la ciutat.
Per una altra banda, observar la temàtica dels projectes triats. Recordar que quan es va obrir el procés es van presentar fins a 265 propostes, però primer calia fer una selecció basada en els condicionants de costos, jurídics i altres qüestions tècniques, i durant el mes de setembre s’han pogut votar 87. Els que s’han triat, els que la ciutadania ha votat més, toquen sobretot millores concretes als barris, com a la plaça de l’Estació, el carrer Manuel Mariné, o al carrer Joan Maragall. Però també algun tema més general, que és interessant, com és millorar carrils bici, posar més desfibril·ladors –ara ja n’hi ha una dotzena, sobretot en equipaments esportius–, o augmentar la seguretat ciutadana amb càmeres de videovigilància.
Els vuit projectes estaran continguts al pressupost municipal per a 2017, que s’haurà de debatre i votar al proper ple municipal. És la part que toca a l’administració, com després elaborar, fer realitat i executar el projecte, que serà quan, definitivament, podrem donar per culminat el procés participatiu.